Oldalak

2013. május 20., hétfő

Bodzaszörp

A tavasszal virágzó bodzának nem csak a húsából, hanem a virágjából is lehet finomakat készíteni. Én szörpöt főztem belőle, ami nagy sikert aratott a gyerekeim és a szomszédaim körében.

A virágot megszárítva télre finom teát is készíthetünk belőle, ami jól esik a nagy hidegben.
Ez nem a szokásos recept, de attól még nagyon finom és érdemes kipróbálni. Én is a neten találtam. :)


Hozzávalók:                                                                       
  • 20 db nagyobb bodzavirág                                          
  • 4 kg cukor
  • 6 l víz
  • 5 db citrom
  • 10 dkg citromsav
  • 1 kk nátrium-benzonát
     
Elkészítés:
  1. 1/2 kg cukorból karamellt készítek egy hatalmas fazékban , amikor szép aranybarna színt kap felöntöm 1 l vízzel és addig főzöm , amíg a karamell teljesen feloldódik a vízben .
  2.  Ekkor hozzáadom a többi cukrot és vizet is , addig főzöm amíg a cukor teljesen feloldódik a szirupban és megvárom , hogy felforrjon .
  3.  Szoba hőmérsékletűre hűtöm. 
  4. Beleteszem a finoman megmosott / inkább csak épphogy vízzel lepermetezett / bodzavirágot , a karikára vágott citromokat , a citromsavat és a nátrium-benzoátot .
  5.  4-5 napig érlelem úgy , hogy minden nap megkeverem . 
  6.  Leszűröm és jól záródó üvegekbe töltöm .


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése