Oldalak

2013. október 13., vasárnap

Zserbó (diós-mákos)

Nagyon kiadós, sokáig elálló, klasszikus sütemény, de az arányok és az összetevők kisebb változtatásával sokféle variációban készítik.
Így lett az én zserbóm diós-mákos szilvalekváros.

Íme az alapreceptem,ami szerint én készítem a zserbót,karácsony ide,vagy oda....


A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg Rama
  • 1 tojás sárgája
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 1 dkg élesztő
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 2 ek tejföl
  • 0,5 dl tej
A töltelékhez:
  • 25 dkg dióbél
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 40 dkg baracklekvár
  • 2 ek rum
A mázhoz:
  • 15 dkg tortabevonó (ét)
  • 10 dkg Rama
 
Elkészítés:
  1. A dióbelet megdaráljuk, összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  2. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
  3. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.
  4. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a szódabikarbónát, a porcukrot, a tojássárgát, a vaníliás cukrot, a tejfölt és jól összedolgozzuk.
  5. Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk.
  6. Az első részt kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit.
  7. Megkenjük a baracklekvár felével, meglocsoljuk 1 ek rummal, rászórjuk a cukros dió felét.
  8. Beborítjuk a másik kinyújtott tésztalappal, amit ismét megkenünk lekvárral, megöntözzük rummal és rászórjuk a dió másik felét.
  9. Ráhelyezzük a harmadik kinyújtott tésztát, kissé rányomkodjuk, villával megszurkáljuk.
  10. Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 30 perc alatt szép világos barnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
  11. Amíg hűl a tészta, elkészítjük a mázat.
  12. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk a margarinnal együtt.
  13. Folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük és egyenletesen elosztva ráöntjük a tésztára.

Most a diót elfeleztem és összeállításkor szilvalekvárral kentem meg a lapokat,erre szórtam a diót,majd a következő lapra a lekvárra csokrozott mákot szórta....Így is nagyon finom!!!!Sőt meggylekvár és mák kombinációjával sem utolsó !!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése