Nagyon kiadós, sokáig elálló, klasszikus sütemény, de az arányok és az összetevők kisebb változtatásával sokféle variációban készítik.
Így lett az én zserbóm diós-mákos szilvalekváros.
Íme az alapreceptem,ami szerint én készítem a zserbót,karácsony ide,vagy oda....
- 50 dkg liszt
- 25 dkg Rama
- 1 tojás sárgája
- 1 mk szódabikarbóna
- 1 dkg élesztő
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 2 ek tejföl
- 0,5 dl tej
- 25 dkg dióbél
- 20 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 40 dkg baracklekvár
- 2 ek rum
- 15 dkg tortabevonó (ét)
- 10 dkg Rama
Elkészítés:
- A dióbelet megdaráljuk, összekeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
- Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
- A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.
- Hozzáadjuk az élesztős tejet, a szódabikarbónát, a porcukrot, a tojássárgát, a vaníliás cukrot, a tejfölt és jól összedolgozzuk.
- Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk.
- Az első részt kinyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit.
- Megkenjük a baracklekvár felével, meglocsoljuk 1 ek rummal, rászórjuk a cukros dió felét.
- Beborítjuk a másik kinyújtott tésztalappal, amit ismét megkenünk lekvárral, megöntözzük rummal és rászórjuk a dió másik felét.
- Ráhelyezzük a harmadik kinyújtott tésztát, kissé rányomkodjuk, villával megszurkáljuk.
- Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 30 perc alatt szép világos barnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
- Amíg hűl a tészta, elkészítjük a mázat.
- Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk a margarinnal együtt.
- Folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük és egyenletesen elosztva ráöntjük a tésztára.
Most a diót elfeleztem és összeállításkor szilvalekvárral kentem meg a lapokat,erre szórtam a diót,majd a következő lapra a lekvárra csokrozott mákot szórta....Így is nagyon finom!!!!Sőt meggylekvár és mák kombinációjával sem utolsó !!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése